FET MATS..........



Israelsson........Nja inte tror jag han hette FET och inte var han fet heller utan det kom av att han var storväxt .




Fet-  el.  stor -Mats var en gruvdräng som försvann oförklarligt 1677.Det visade sig att han olovandes hade gått ner i gruvan och råkat ut för ett ras...

Den 2 december 1719 började man bryta malm i en del av gruvan som legat i träda en längre tid. Plötsligt framträdde ett manslik som inte kunde ha legat länge då kroppen fortfarande var mjuk. Det blev stor uppståndelse bland faluborna då man fraktade upp kroppen, alla ville se liket men ingen kände igen honom och ingen gruvdräng hade rapporterats saknad på många år.

Men när den gamla damen Margareta Olsdotter hörde talas om fyndet visste hon att det var Mats som kommit tillbaka till henne och hon kände igen den unga mannen med en gång. För 42 år sedan hade parets vägar hastigt skiljts åt då Mats Israelsson försvunnit trots att han var trolovad med Margareta. Mats hade alltså råkat ur för ett ras och kopparvitriolen hade konserverat kroppen som ställdes ut till allmän beskådan.

Kroppen ställdes ut i en glasmonter i Stora Kopparberget i 30 år för att sedan begravas i Kopparbergs kyrka den 21 december, 1749. Under omläggning av golvet i början av 1860-talet hittades resterna av Fet-Mats och han ställdes åter ut i en glasmonter tills han 1930 slutligen begravdes på kyrkogården

 Idag kan man besöka hans grav på kyrkogården vid Stora Kopparbergs kyrka. Den tragiska historien om Fet-Mats och det faktum att han blivit så pass omskriven och omtalad, har gjort att han blivit kallad "världens mest kände falubo".

 
Fet-Mats grav, texten lyder: Åt minne av gruvdrängen Mats Israelsson vilken omkom under arbete i Falu gruva 1677.

Vilket livsöde !!


Förresten... nu när jag ändå är igång...Vet ni hur Falukorven kom till & fick sitt namn ???


Har faktiskt sitt ursprung i Falu Koppargruva. Kommer ni ihåg att man transporterade både malm och människor upp och ner i gruvan, i tunnor som var fästade med starka linor ? 



 Dessa linor gjordes av oxhud som var både elastiskt och hållbart. 600 oxar gick åt till 125 meter lina. Linan höll i ett och ett halvt år vilket betyder att det var mycket oxkött att ta tillvara.   Under storhetstiden arbetade många tyskar ingenjörer i Falun, men tyskarna kunde också laga mat och visste hur man bäst skulle salta och röka oxköttet för att göra riktigt god korv. Även om det inte längre är oxkött i korven, lever traditionen att göra falukorv kvar än idag. 

Snacka om att det gick åt oxar...


Nä nu har jag inte tid med detta..............SOLIGT UTE !!

Tjingeling på er !!!  // Denise

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0